PRESBIOPIA

ochi prezbiopic

In mod normal, pentru vederea de aproape – la distanta de 25 de cm – un ochi emetrop utilizeaza patru dioptrii acomodatie. Conform curbei cu Donders, se constanta ca in jurul varstei de 45 de ani ochiul are o amplitudine acomodativa numai de 3.5 dioptrii, deci nu va mai vedea clar la 25 cm. Reflexul imediat este de a indeparta suprafata de lectura. Aceasta tulbrare a vederii de aproape care apare dupa varsta de 40 de ani, datorita reducerii fiziologice a amplitudinii acomodatiei poarta denumirea de presbiopie.

Necorectata, presbiopia se manifesta subiectiv prin oboseala la lectura, intepaturi oculare, cefalee, tendinta la somnolenta, iar obiectiv poate aparea discreta congestie conjunctivala.

TEST ONLINE

Prezbiopia

Daca intampinati dificultati in a descifra caracterele optotipului,
faceti o vizita opticianului dumneavoastra.

Presbiopia se corecteaza cu lentile convexe de valoare dioptrica progresiva incepand cu +0.5 dioptrii. Astefel la varsta de 45 de ani un ochi emetrop necesita lentile sferica de 0.5, care va completa reducerea amplitudinei de acomodatie de 3.5 dioptrii la valoarea de 4 dioptrii necesara pentru lectura la 25 cm. La varsta de 50 de ani, amplituninea acomodatiei este de +2.5 dioptrii, deci persoana va necesita un ochelar pentru aproape cu o lentila de + 1.5 dioptrii, si asa, progresiv, pana la varsta de 70 de ani, cand amplitudinea de acomodatie este 0 si sunt necesari ochelari pentru aproape cu lentile sferice de 4 dioptrii.

Prescrierea ocherilor pentru aproape trebuie individualizata in functie de confortul vizual al pacientului.

ANIZOMETROPIA

Vorbim de anizometropie atunci cand diferenta de refractie dintre cei doi ochi este mai mare de 2 dioptrii.
Cauza anizometropiei este dezvoltarea unilaterala a unui viciu de refractie sau transmiterea ereditara a unor componente optice diferite la cei doi ochi.
Tratamentul este o problema clinica delicate. Depinde de varsta pacientului.

Despre noi

Noi, Dyacris Optik, oferim servicii profesionale cu ajutorul aparaturii performante, a personalului calificat si a produselor de calitate superioara.

Ochelarii de care aveti nevoie pot fi prescrisi mult mai usor, printr-o metoda de investigare mai simpla decat probatul la infinit al lentilelor.

Yoseo Design © 2022. All Rights Reserved