HIPERMETROPIA

HIPERMETROPIA

ochi hipermetrop

Este tuburarea de refractie caracterizata printr-un deficit de convergenta: focarul razelor venite paralel de la infinit se formeaza in conditii de repaus acomodativ in spatele retine. Desi este un minus de dioprii, hipermetropia se noteaza cu semnul ” + „. In aceasta situatie retina intersecteaza conul de convergenta si unui punct luminos ii corespunde un cerc de difuziune.

Vederea ochiului hipermetrop, in conditii de repaus acomodativ, este diminuata si la distanta si cu atat mai mult pentru aproape. Persoanele tinere compenseaza deficitul de convergenta al sistemului optic prin acomodatie. Ochiul hipermetrop acomodeaza permanent si in raport cu ochiul emetrop, pentru obiectele situate la aceeasi distanta, depune un surplus de efort acomodativ egal cu valoarea hipermetropiei sale.

 

 

Acomodatia fiind permanenta, muschiul ciliar al ochiului hipermetrop este hipertrofiat si este intr-un permanent tonus de repaus care mascheaza o parte sau intreaga valoare a hipermetropiei.

Simptomatologia clinica: hipermetropia se manifesta mai mult sau mai putin precoce in functie de gradul sau. Hipermetropul nu va avea nici o tulburare de vedere atat timp cat aplitudinea acomodativa depaseste valoarea hipermetropiei totale plus necesarul acomodativ in vederea de aproape, deci tulburarea de refractie este asimptomatica. Datorita efortului acomodativ permanent hiermetropul poate prezenta, mai ales dupa perioade de activitate sustinuta pentru aproape, dureri de cap, senzatie de discomfort, tuburari pasagere de vedere, oboseala oculara.

Tratamentul este numai optic: se prescriu lentile convergente (+) care vor aduce focarul din spatele retinei pe retina. Corectia optica se va efectua dupa examinarea corecta a refractiei si este diferentiata in functie de varsta, valoarea hipermetropiei, tulburarile subiective si obiective pe care le prezinta pacientul.

La copii daca prezinta starbism convergent – concomitent, se va prescrie corectia toatala, eventual cu o dioptrie sub valoarea hipermetropiei totale.

La adulti se va prescrie corectia optica pentru hipermetropia manifestata initial pentru vedere de aproape si ulterior odata cu inaintarea in varsta, si corectie optica pentru distanta, eventual lentile bifocal sau lentile progresive.

Hipermetropiile mari ( peste +6.00 ) se insotesc de scaderea importanta a vederii uneori chiar cu ambliopii bilaterale. Aceasta ambliopie este adeseori o ambliopie functionala de oprire datorata stimularii inadecvate a regiunii maculare in primul an de viata cand acomodatia nu a intrat inca in functie. Alteori este datorata unor anomalii congenitale asociate si este organica.

Este de subliniat faptul ca hipermetropie unilaterala, chiar moderata, se asociaza cu ambliopie mult mai frecvent decat miopia de aceeasi valoare. Simptome obiective: determinarea obiectiva a refractiei oculare pune in evidenta valoarea hipermetropiei totale. Examenul polului anterior al ochiului evidentiaza dimensiuni mai reduse: camera anterioara mai redusa ca profunzime, unghi camerian mai ingust.

 

 

 

Complicatiile favorizate de prezenta hipermetropiei sunt diferentiate in functie de varsta:

  • In perioada copilariei intre 1.5 – 4.5 ani, hipermetropia favorizeaza aparitia strabismului convergent concomitant: acomodatia excesiva determina convergenta excesiva si ruperea echilibrului dintre cele doua reflexe sincinetice determina aparitia strabismului concomitant, convergent;
  • La adultii tineri intre 18 – 25 ani hipermetropia favorizeaza aparitia astenopiei acomodative si a spasmului de acomodatie;
  • Dupa varsta de 35 – 40 ani, hipermetropia (prin configuratia anatomica cu o camera anterioara redusa ca profunzime) poate detrmina aparitia unui glaucom cu unghi inchis prin mecanismul blocajului pupilar.

Despre noi

Noi, Dyacris Optik, oferim servicii profesionale cu ajutorul aparaturii performante, a personalului calificat si a produselor de calitate superioara.

Ochelarii de care aveti nevoie pot fi prescrisi mult mai usor, printr-o metoda de investigare mai simpla decat probatul la infinit al lentilelor.

Yoseo Design © 2022. All Rights Reserved